Dezbatere: digitalizarea sistemului energetic național

Categorie: Politici publice și măsuri pentru tranziția energetică Data postare: 9 November 2021

După COP26 propunem o dezbatere despre digitalizarea sistemului energetic din România. Evenimentul va avea loc marți, 16 octombrie, de la ora 11.00.

La summit-ul global pentru climă unul dintre subiectele fundamentale a fost transformarea energiei. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de acțiuni imediate care să genereze schimbări sistemice în modul cum producem, stocăm și consumăm energie. Tranziția energetică este un element cheie pentru reducerea gazelor cu efect de seră care necesită eforturi trans-sectoriale, un punct critic fiind reprezentat de digitalizarea sistemelor energetice, a conectării lor, a accesului la rețele sau a experienței de consum.

Mai mult, la nivel European are loc în prezent o consultare publică pentru trasarea unui plan de acțiune privind digitalizarea, care va culmina cu o serie de politici publice și surse de finanțare pentru digitalizarea sistemului energetic european. – https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13141-Digitalising-the-energy-sector-EU-action-plan_en  

Digitalizarea este un subiect mai puțin dezbătut în România. Se discută despre creșterea capacității regenerabile și eficiența energetică, însă rezultatele eforturilor care vin din aceste două direcții pot fi sporite prin digitalizarea activității. Așadar, mai multe paliere ale domeniul energetic sunt implicate – de la producători, la distribuitori și consumatori (fie ei prosumatori sau consumatori vulnerabili), până la instituțiile publice.

În baza raportului comandat de Bankwatch România și realizat de expertul Andrei Covatariu vom discuta despre tehnologiile digitale disponibile în domeniul energetic și unde se situează România cu privire la gradul de digitalizare. Raportul poate fi consultat aici: 

Speakeri:

  • Andrei Covatariu – expert în cadrul Task Force-ului privind Digitalizarea în Energie, Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (CEE-ONU/UNECE)
  • Laura Nazare – Coordonatoarea campaniei tranziție energetică, Bankwatch România
  • Daniela Barbu  – Directoare Direcția Eficiență Energetică, Ministerul Energiei
  • Andrei Liviu Antipa –  Vicepreședinte Administrația Fondului pentru Mediu 
  • Daniel Surdu, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA)
  • Radu Necșuliu, Direcția Generală Dezvoltare Teritorială, MDLPA
  • Valeriu Binig, Director Reglementări și Antitrust, Enel România

Moderator: Raluca Fișer, Green Report 

Pentru participare vă rugăm să vă înscrieți pe link-ul de Zoom –  https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_OIncvUFiSyqNBExlNcvfLg 

Evenimentul va fi transmis live pe paginile de Facebook Bankwatch România și Green Report:

  • https://www.facebook.com/BankwatchRomania
  • https://www.facebook.com/Green.Report