RenewAcad, un exemplu de bune practici de tranziție justă în Rovinari

Categorie: Tranziția justă în Gorj Data postare: 14 March 2024

Tranziția către un model economic cu emisii reduse de carbon este o schimbare radicală de paradigmă, ce implică transformări la toate nivelurile, de la comportament individual la ansamblul sectoarelor economice. Mai mult decât atât, tranziția verde este o oportunitate fără precedent de a crea locuri de muncă decente, durabile, ca fundament al unei economii în serviciul omului și al mediului.

Este preconizat ca tranziția verde să creeze aproximativ 1 milion de noi locuri de muncă până în anul 2030 la nivelul UE, în timp ce locurile de muncă în industriile poluante vor dispărea. Printre cele mai expuse sunt locurile de muncă în industria minieră, care în România se vor reduce semnificativ până la sfârșitul anului 2032, termenul de eliminare a cărbunelui din mixul energetic național pe care România și l-a asumat la nivel international.

Ca o recunoaștere a acestei vulnerabilități, una dintre principalele linii de acțiune ale Fondului pentru o Tranziție Justă, creat de Uniunea Europeană în 2021, vizează sprijinirea forței de muncă în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. În România, aproape 300 de milioane de euro sunt alocate prin FTJ în acest sens celor șase județe beneficiare (HD, GJ, DJ, PH, MS, GL). Fie că este vorba de actualizarea unor competențe existente sau de învățarea unui set de abilități complet nou, lucrătorii din industriile în declin trebuie sprijiniți cu intervenții complexe, integrate, ce pot include măsuri de ordin financiar, logistic, psihologic sau familial, pentru a facilita tranziția între sectoare și a asigura sustenabilitatea noii ocupații.

Un exemplu de program funcțional în domeniul reconversiei profesionale în domenii verzi emergente este RenewAcad, o rețea de centre de consiliere și pregătire profesională în domeniul energiei regenerabile, dedicate cu precădere persoanelor din zonele dependente de sectorul producerii energiei pe bază de cărbune, dar nu numai.

Academia pune în valoare abilitățile tehnice, ușor transferabile, ale tehnicienilor din sectorul minier, pregătindu-i cu cunoștințe atât practice, cât și teoretice, pentru a deveni tehnicieni și specialiști în domeniul energiilor regenerabile solare, eoliene sau a distribuției de energie. La sfârșitul acestui program, cursanții pot accesa prin certificările obţinute în urma cursurilor de formare și reconversie locuri de muncă de calitate în instalarea, operarea şi mentenanţa proiectelor regenerabile și a rețelelor electrice. Condițiile mai ușoare de muncă, precum și salariile competitive din sectorul în continuă ascensiune al energiilor regenerabile pot reprezenta o motivație în plus pentru tranziția forței de muncă din industria minieră către industria regenerabilelor.

Deja prezentă în Valea Jiului, Constanța și Arad, RenewAcad a lansat de curând un nou centru de consiliere și reconversie profesională în Rovinari, județul Gorj, implementat cu sprijinul Fundației Șanse Egale și al RESS – Renewable Energy School of Skills. Cu o bază de aproximativ 8.000 de lucrători încă activi în industria minieră ca parte a Complexului Energetic Oltenia, Gorj rămâne cea mai afectată regiune din România în procesul de decarbonizare, cu o nevoie acută de alternative pentru locuri de muncă decente și durabile. Organizat în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia, cursul va pregăti actuali angajați ai CEO pentru a fi angajați, în primă instanță, în construirea parcurilor fotovoltaice ce fac parte din planul de restructurare al CEO.

Tranziția verde nu poate fi realizată decât dacă lucrătorii recunosc în ea oportunitatea unor locuri de muncă decente, curate și a unei vieți mai bune, iar pentru aceasta ei trebuie acompaniați de-a lungul întregului proces, atât prin măsuri personalizate de sprijin, cât și prin politici și programe care să încurajeze dezvoltarea domeniilor verzi, emergente, cu valoarea adăugată mare și reinserția pe piața muncii.