În cel mai recent raport publicat de Bankwatch România, Laura Nazare, coordonatoarea campaniei Tranziție energetică, face o analiză a principalelor măsuri adoptate de Guvernul României pentru redresarea și echilibrarea sistemului energetic național și pentru limitarea efectelor negative ale crizei energetice la nivelul consumatorilor.
Analiza comparativă Măsurile adoptate pentru limitarea efectelor negative ale crizei energetice la nivelul consumatorilor casnici. Concluzii și recomandări se bazează pe datele extrase atât din documentele guvernamentale analizate, cât și pe informațiile publicate de EUROSTAT și alte surse oficiale de referință.
Ca urmare a creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale pe fondul invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina, măsurile luate de guvernanți pentru a plafona prețurile la consumatorii finali, casnici și non-casnici, sunt considerate măsuri temporare de neagravare a fenomenului de sărăcie energetică în țara noastră.
Deși măsurile de compensare a prețului la energie electrică pentru consumatorii casnici au produs efecte pozitive pe termen scurt, ele trebuie completate cu planuri extinse și măsuri concrete de finanțare pentru o atenuare efectivă a fenomenului de sărăcie energetică. Consumatorii vulnerabili trebuie sprijiniți și prin investiții dedicate care să conducă la creșterea independenței energetice și a calității vietii acestora prin măsuri de eficiență energetică la nivelul gospodăriilor, a subliniat Laura Nazare, coordonatoarea campaniei Tranziție energetică, Bankwatch România.
Un capitol important al analizei comparative este cel care se referă la Măsurile adoptate de alte state membre pentru limitarea efectelor negative generate de criza energetică, iar la finalul analizei, o serie de Concluzii și recomandări care „pot contribui la identificarea unor soluții care să susțină pe termen lung atenuarea sărăciei energetice în rândul populației și la desfășurarea în continuare a tranziției energetice juste, cu focus pe grupurile vulnerabile”.