București, 6 aprilie 2023 – Creșterea capacităților de producție din surse regenerabile de energie, implementarea tehnologiilor de stocare, investițiile în extinderea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice, reducerea consumului prin amplificarea măsurilor de eficiență energetică și respectarea legislației de protecție a mediului și biodiversității sunt elementele-cheie pentru o tranziție energetică de succes. Acestea sunt principalele concluzii ale evenimentului „TRANZIȚIA ENERGETICĂ ÎN PERIOADĂ DE CRIZĂ: OBSTACOLE ȘI OPORTUNITĂȚI” organizat de Bankwatch România și 2Celsius cu sprijinul Green Report pe 4 aprilie în București.
Dezbaterea a reunit reprezentanți ai ministerelor de linie, ai asociațiilor din domeniu și sectorului bancar, reprezentanți ai societății civile și industriei pentru a discuta și analiza provocările și oportunitățile procesului de tranziție energetică în contextul crizei actuale și pentru a identifica soluții reale pentru restabilizarea sectorului energetic.
În România, implementarea măsurilor dedicate tranziției energetice s-a desfășurat în ultimii ani într-un context aflat într-o continuă evoluție, marcat atât de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, cât și de urgența climatică tot mai amplificată, manifestată prin episoade meteorologice extreme tot mai frecvente. Măsurile de sprijin și investițiile necesare pentru restabilizarea sectorului energetic și pentru accelerarea procesului de tranziție energetică trebuie, acum mai mult ca oricând, să fie planificate astfel încât România să-și exploateze într-un mod durabil sursele curate de energie și să-și reducă dependența de combustibili fosili.
Anul 2023 oferă oportunitatea autorităților naționale în domeniu de a veni cu instrumente de sprijin și investiții durabile pentru a răspunde urgenței climatice și energetice, atât în cadrul procesului de revizuire a Planului Național Integrat Energie Schimbări Climatice, cât și în completarea Planului Național de Redresare și Reziliență cu măsuri adecvate inițiativei europene REPowerEU. Din acest punct a pornit și necesitatea dezbaterii publice a problemelor identificate în transformarea energetică a României pentru găsirea de soluții pragmatice și aplicate.