Vino la cursul de dreptul mediului și la activitățile clinicii juridice

Categorie: Clinica juridică pentru dreptul mediului Data postare: 8 August 2021

Cel mai eficient mod de a proteja mediul este prin justiție, legi bine elaborate și aplicate corect.  

Punem bazele unei clinici juridice pentru dreptul mediului! Ne propunem să instruim 20 de tineri studenți, absolvenți ai facultăților de drept sau profesioniști din domeniu care doresc să descopere cum pot proteja mediul în instanță. 

Căutăm participanți interesați de Cursul de drept al mediului, pe care îl vom organiza în perioada 24-26 septembrie în zona Valea Prahovei. Participanții vor avea ocazia să învețe bazele teoretice ale dreptului mediului și să le aprofundeze prin studii de caz, alături de experți internaționali. În baza cursului, vom înființa  o Clinică  juridică pentru dreptul mediului unde participanții vor putea aplica practic, pe cazuri reale, cunoștințele dobândite în cadrul cursului.

Înscrie-te aici până pe 22 august

 

Trainer și coordonator al clinicii juridice:

Av. Cătălina Rădulescu 

Avocat specializat în probleme de mediu, cu o experiență de aproape 20 de ani în acest domeniu, Cătălina Rădulescu lucrează cu cele mai mari organizații de mediu, promovând numeroase litigii de mediu pe rolul instanțelor de judecată. Alături de Cătălina, Bankwatch România a reușit să oprească în instanță extinderea unor proiecte energetice în zone protejate, defrișări de păduri ilegale, extinderea carierelor de lignit sau exproprieri finanțate din bani publici în folosul producătorilor de energie. 

 

Invitați speciali:  

Prof. Dr. Jerzy Jendroska

Expert juridic internațional, o personalitate importantă pentru dreptul mediului, Jerzy Jendroska a fost implicat în elaborarea și implementarea legislației de mediu la nivel înalt precum Convenția de la Aarhus (1996-1998), protocolul SEA (2001-2003), Convenția de la Espoo (2004-2017).  În prezent este profesor la Universitatea Opole (Polonia) și Riga Graduate School of Law (Letonia) și Managing Partner al cabinetului de avocatură Jendrośka Jerzmański Bar & Partners. 

Dr. Jur. Csaba Kiss  

Este avocat de mediu la Asociația de Management și Drept de Mediu (EMLA), Budapesta, o organizație non-profit care se ocupă cu litigii de mediu și cercetare în domeniul protecției mediului la nivel național, dar și internațional. Csaba Kiss se ocupă și de coordonarea rețelei Justice&Environment din care fac parte organizații de mediu din Uniunea Europeană.  

 

Dl. Ion Codescu

Este șeful unității de Implementare a măsurilor de mediu în cadrul Direcției Generale de Mediu a Comisiei Europene din 2010, obiectivul lui fiind îmbunătățirea aplicării legislației UE în domeniul mediului în întreaga Uniune Europeană. Până în 2008 a lucrat la Ministerul Justiției din România, ocupând diferite funcții, de la consilier juridic la secretar de stat.

 

Activitățile clinicii juridice: 

  • Vor fi elaborate cereri de informații și vor fi studiate paginile de internet ale instituțiilor responsabile pentru identificarea unor potențiale situații de încălcări ale dreptului mediului în zona de proiect; 
  • Va fi realizată analiza situației de fapt, analiza legislației aplicabile, identificarea metodelor legale de rezolvare a problemei de legalitate identificată;
  • Va fi studiată legislația incidentă, cazuri soluționate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sau de instanțele naționale;
  • Analizele realizate vor fi încărcate pe pagina dedicată acestui proiect. 

Detalii de desfășurare:

Curs de dreptul mediului: 24 – 26 septembrie 2021 (participare obligatorie, zona Valea Prahovei) 

Clinica juridică: cel puțin octombrie 2021 – martie 2024 (întâlniri fizice bilunare și/sau activități online)

Costurile activităților – deplasare și cazare cu pensiune completă pe perioada cursului; costurile de desfășurare a activităților clinicii juridice – sunt suportate integral de Bankwatch România, prin proiectul „Abordarea pragmatică a provocărilor de mediu, economice, sociale și legislative ale tranziției energetice” finanțat de programul Active Citizens Fund România. 

Cei interesați sunt invitați să aplice prin completarea acestui formular, până cel târziu la data de 22.08.2021.  

Aplicațiile vor fi evaluate de o comisie, iar rezultatele vor fi comunicate până la data de 03.09.2021.