Dezbaterile publice pentru revizuirea Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice s-au încheiat

Categorie: Politici publice și măsuri pentru tranziția energetică Data postare: 13 March 2024

 

Consultările publicului interesat în legătură cu revizuirea Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) s-au desfășurat în perioada 21 februarie – 9 martie. Calendarul acestor dezbateri a fost stabilit și consolidat în urma solicitărilor societății civile de organizare a unor consultări extinse cu toate părțile interesate, ca urmare a unor încălcări flagrante ale legii privind transparența decizională și ale prevederilor cuprinse în Regulamentul European privind Guvernanța Uniunii Energetice.  

PNIESC revizuit trebuie să conțină o viziune integrată și consolidată a modului de implementare a tranziției energetice și climatice, acum când evoluțiile contextului geopolitic, ale crizelor climatice și energetice, evidențiază și mai mult necesitatea de a construi un sistem energetic rezilient și o economie competitivă și durabilă. 

În cadrul consultărilor derulate de Ministerul Energiei, organizațiile 2Celsius, Bankwatch, Declic, Greenpeace și WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) au semnalat o serie de inconsecvențe privind măsurile și politicile identificate pentru atingerea obiectivelor energetice și climatice stabilite pentru 2030 și 2050. Comentariile transmise autorităților analizează nivelul de ambiție al obiectivelor și măsurilor incluse în dimensiunile privind Decarbonizarea, Securitatea Energetică și Piața Internă a energiei.  

În mod specific, observațiile organizațiilor de mediu vizează, printre altele, aspecte cheie referitoare la dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă, identificarea de măsuri concrete pentru reducerea fenomenului de sărăcie energetică și crearea de comunități energetice, planurile privind creșterea capacităților de producere a energiei electrice și termice pe bază de gaze fosile, dar și politicile prevăzute în secțiunile dedicate industriei și transporturilor. Cele mai importante recomandări vizează:  

  • Revizuirea în sens ascendent a țintei privind ponderea energiei regenerabile în consumul final brut de energie, de la 36.2% la 41% pentru a corespunde recomandărilor și evaluărilor Comisiei Europene în contextul Fit for 55, dar luând în considerare și potențialul României în acest domeniu. Această creștere a ponderii energiei regenerabile trebuie să ia în calcul și o dezvoltare concomitentă a rețelelor de transport și distribuție și a capacităților de stocare adecvate.  
  • Revizuirea și completarea datelor referitoare la noile capacități de producere a energiei pe bază de gaze fosile și la proiectele de extindere a rețelelor de transport și distribuție a gazului fosil. Este necesară și o estimare reală și corectă a evoluției consumului intern de gaze fosile pentru a dimensiona realist sistemul energetic național.  
  • Includerea măsurilor și politicilor necesare pentru promovarea energiei regenerabile în locul gazului fosil în sectorul încălzirii centralizate și introducerea unor ținte intermediare privind implementarea soluțiilor regenerabile, ca pompele de căldură și asigurarea unor programe de finanțare corespunzătoare pentru susținerea acestor investiții. 
  • În privința sectorului de transporturi, PNIESC trebuie să prevadă instrumente fiscale eficiente pentru a descuraja utilizarea mașinilor vechi și poluante și pentru a promova achiziționarea de vehicule mai puțin poluante. Aceste măsuri ar trebui să fie corelate cu schemele de sprijin pentru înnoirea parcului auto și pentru îmbunătățirea transportului public. Este necesară o abordare coerentă și integrată la nivel național și local pentru a asigura o tranziție eficientă către o mobilitate cu emisii reduse. 
  • În ceea ce privește sectorul emisiilor non-CO2, planul revizuit trebuie să includă și măsuri/politici pentru atenuarea altor emisii decât cele de CO2, precum metanul, protoxidul de azot și gazele fluorurate, în diferite sectoare, inclusiv cel energetic care nu este acoperit deloc în versiunea actuală a planului. 
  • Alte recomandări privesc suplimentarea PNIESC cu detalii clare și complete despre fiecare măsură propusă, inclusiv etapele de implementare, finanțare necesară, rezultate concrete și contribuția la obiectivele generale. 

Poziția comună a organizațiilor semnatare poate fi accesată aici:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Sursa foto copertă: viatadincolodecarbune.ro
Sursa foto articol: Unsplash.com