Fonduri europene de 2.14 miliarde de euro pentru Tranziția Justă din România

Informații Generale Categorie: Politici publice și măsuri pentru tranziția energetică Data postare: 12 December 2022

În urma adoptării de către Comisia Europeană a Programului Operațional Tranziție Justă (POTJ) împreună cu Planurile Teritoriale de Tranziție Justă (PTTJ), în data de 2 decembrie a.c., România va primi 2,14 miliarde de Euro prin Fondul pentru Tranziție Justă (FTJ) în perioada 2021-2027. Aceste fonduri, împreună cu sumele prevăzute pentru cofinanțare din partea României, vor susține în mod particular cele șase județe (Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Prahova și Galați) pentru ca, în procesul diminuării emisiilor de carbon, economia locală să nu aibă de suferit, dimpotrivă, să fie sprijinită pentru dezvoltare.

Aceste fonduri sunt menite să susțină economia românească în contextul asumării de către țara noastră a eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic național până în 2032, cât și a scăderii emisiilor de gaze cu efect de seră în fiecare dintre cele șase județe în parte, conform Planurilor Teritoriale de Tranziție Justă. 

Prin intermediul FTJ, angajații ale căror locuri de muncă vor dispărea vor fi susținuți prin programe de recalificare pentru a-și găsi un loc în noile economii locale. În același timp, o parte semnificativă din fonduri va fi destinată IMM-urilor, dar și companiilor mari, astfel încât acestea să creeze noile locuri de muncă atât de necesare în aceste județe.  

Diversificarea economică a acestor județe dependente de industrii poluante este crucială pentru ca tranziția energetică să fie una de succes. În contextul actual, producția de energie regenerabilă este una dintre direcțiile cele mai dezirabile, în special pentru Gorj și Hunedoara, care au deja tradiție în ceea ce privește producția de energie electrică și beneficiază de rețeaua de transport de energie necesară. În același timp, investițiile și proiectele nu trebuie să se limiteze la producția de energie, orice industrie nepoluantă, capabilă să creeze noi locuri de muncă, va putea să beneficieze de FTJ. 

Ce urmează?

Odată cu stabilirea acestei alocări și cu aprobarea PTTJ-urilor, așa cum au fost ele prezentate Comisiei Europene în 29 noiembrie, după o ultimă revizuire, România trebuie să își mute atenția de la planificarea tranziției juste către mult așteptata fază de implementare. De anul viitor, autorități publice, companii, ONG-uri etc. vor putea aplica pentru finanțare prin FTJ.  

Este nevoie de proiecte mature care să răspundă cât mai bine nevoilor comunităților locale. Astfel, încurajăm potențialii aplicanți să lucreze împreună cu autoritățile pentru a identifica cele mai potrivite soluții.