Raport „Dreptul mediului în România. Analize și soluții”

Categorie: Clinica juridică pentru dreptul mediului Data postare: 11 March 2024

Prima Clinică Juridică pentru dreptul mediului din România organizată de societatea civilă și-a început activitatea la finalul lunii octombrie 2021. Proiectul este susținut de Bankwatch România și a succedat cursului de dreptul mediului organizat în septembrie, la care au participat 20 de studenți și tineri profesioniști care doreau să exploreze justiția de mediu.

Aflat aproape de final la început de 2024, proiectul Clinica Juridică își atinge obiectivele de a aduce împreună atât juriști și avocați dedicați protecției mediului înconjurător, cât și activiști de mediu. Dincolo de activitatea juridică desfășurată în cadrul Clinicii, se atinge și obiectivul esențial de a pune bazele unei comunități de profesioniști în domeniul dreptului mediului, comunitate care va continua să existe și să se dezvolte ulterior finalizării proiectului Clinica Juridică. 

Problemele de drept european și raportul acestora cu legislația națională au constituit un subiect important de discuție. Fiind parte din reglementarea comunitară, dat fiind că multe probleme de mediu, cum ar fi poluarea aerului, schimbările climatice sau pierderea biodiversității, nu se limitează la granițele naționale, modalitatea în care guvernele naționale se conformează obligațiilor comunitare reprezintă un element de importanță, întrucât legislația poate reprezenta un factor de influență asupra calității mediului înconjurător.  

Prezenta lucrare colaborativă abordează problematica ajutorului de stat pentru industriile poluante și modalitatea în care statul român, atât prin instituțiile sale, cât și prin companiile de stat deținute, așadar din perspectiva unui jucător pe piața energiei, gestionează tranziția energetică și decarbonizarea sectorului energetic. 

Totodată, din perspectiva Green Deal și a fondurilor europene dedicate tranziției către o energie mai curată, sunt prezentate și aspectele relativ controversate legate de problematica transpunerii directivelor europene în legislația națională, precum și aspecte legate de energia hidro, în special din perspectiva impactului asupra mediului pe care îl au microhidrocentralele, un studiu de caz important fiind situația Microhidrocentralei Taia. 

 

Râul Taia

 

În final, lucrarea abordează și gradul de cooperare al instituțiilor statului cu publicul interesat și cu persoanele care, potrivit legislației naționale și europene, au drept de acces la informația de mediu. Articolul evidențiază atât dificultățile în conformarea cu obligațiile corelative dreptului de acces la informația de mediu, precum și procesul anevoios și de durată pe care persoanele interesate trebuie să-l parcurgă în obținerea informațiilor.  

Prezenta lucrare reprezintă expresia tehnică a unui proiect care, de fapt, pune în valoare cea mai importantă resursă în lupta cu agresorii mediului înconjurător: oamenii. Din această perspectivă, salutăm demersurile de a aduce împreună aceste resurse umane cu scopul de a avea, împreună, un mediu înconjurător mai bun.

Coordonator al Clinicii Juridice, avocat Cosmin Pleșcan 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab