Pe teritoriul țării noastre se găsesc o treime din apele geotermale și izvoarele minerale din Europa.
Energia geotermală poate fi o soluție locală pentru termoficare, fiind deja utilizată de-a lungul graniței de vest a României, de la Satu Mare în nord până la Timișoara și Jimbolia în sud, resursele geotermale întinzându-se pe o suprafață de aproximativ de 2.500 km2, la adâncimea de 800 până la 2.400 m.
Mai multe instalații de utilizare a energiei geotermale sunt funcționale de zeci de ani în vestul României: la Oradea, unde rezervorul geotermal este folosit inclusiv pentru încălzirea unor cartiere (și unde un nou proiect de termoficare a fost pus în funcțiune de curând), lângă Oradea, la Băile Felix și la Borș, în municipiul Beiuș, unde lacul geotermal este folosit și pentru încălzire rezidențială, la fel ca în zona Cozia-Călimănești.
În prezent sunt în derulare proiecte de explorare în 24 de locații din toată România. Siturile se află în județele Arad, Bihor, Harghita, Ilfov, Satu Mare, Timiș și Vâlcea. În broșura Bankwatch România publicată recent sunt prezentate și câteva exemple de bună practică în utilizarea energiei geotermale pentru termoficare, ca măsură de tranziție la energie regenerabilă: orașele Szeged (Ungaria) și Galanta (Slovacia).
La final, o recomandare: orașele cu sisteme de încălzire centralizată bazată pe combustibili fosili, dar care se află în zone cu un potențial energetic geotermal crescut, precum Timișoara, Râmnicu Vâlcea și chiar București ar trebui să valorifice această resursă și să facă o tranziție cât mai rapidă la surse de energie curată. O tranziție rapidă în VIITOR.