Criza din energie a făcut ca nevoia de măsuri dedicate tranziției energetice să devină stringentă. Atât invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, cât și urgența climatică tot mai amplificată, manifestată prin episoade meteorologice extreme tot mai frecvente, au arătat cât de necesar este ca România să-și exploateze într-un mod durabil sursele curate de energie și să-și reducă dependența de combustibili fosili.
2023 oferă oportunitatea autorităților naționale în domeniu de a veni cu instrumente de sprijin și investiții durabile pentru a răspunde urgenței climatice și energetice, atât în cadrul procesului de revizuire a PNIESC, cât și în completarea PNRR cu măsuri adecvate inițiativei europene REPowerEU.
Până la încheierea acestor procese de planificare strategică a sectorului energetic este necesar un bilanț al evoluției sectorului în 2022 și identificarea piedicilor care stau în calea tranziției energetice și a măsurilor pentru înlăturarea acestora. În plus, este importantă și trecerea în revistă a mecanismelor financiare disponibile pentru amplificarea tranziției.
Pentru investiții în sectorul energetic din România, Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) prevede o alocare de până la 1,62 miliarde euro, iar perioada de implementare este până în august 2026, potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Energiei.