European Climate Foundation a organizat la Ljubljana, în Slovenia, la începutul lunii septembrie, o întâlnire în cadrul proiectului ”New Energy Academy”, un program de extindere a cunoștințelor în domeniul tranziției energetice destinat reprezentanților societății civile din țările din centrul și estul Europei.
Întâlnirea din Ljubljana a presupus o serie de dezbateri cu experți renumiți în domenii diverse precum climatologie, meteorologie, dezvoltare durabilă și energie și vizite de lucru în regiuni care se află în plin proces de tranziție energetică.

În prima zi a întâlnirii am fost invitați de către Natasa Jazbinsek, coordonatoarea departamentului pentru protecția mediului din cadrul Primăriei din Ljubljana, pentru o scurtă prezentare a progresului înregistrat de capitala slovenă în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și protecția mediului.
Ljubljana dispune de până la 542 m² de spații verzi publice pe cap de locuitor, fiecare locuitor aflându-se la cel mult 300 de metri de acestea, indiferent de zona din oraș. Aproximativ 20% din suprafața întregului municipiu are statutul de arie naturală protejată. Administrația locală¹ din Ljubljana continuă să transforme zonele degradate, abandonate sau nefolosite ale orașului în noi spații verzi, contribuind astfel la creșterea calității vieții a locuitorilor și la atenuarea schimbărilor climatice. Ljubljana este și singura capitală europeană cu zero deșeuri, rezultat atât al unei campanii vaste de conștientizare și educare a populației în ceea ce privește reciclarea, cât și al implementării unui sistem de reciclare eficient. Doar în centrul capitalei, autoritățile au construit 69 de puncte de colectare subterane care au înlocuit aproximativ 9500 de pubele obișnuite pentru deșeuri.