În 2019 Comisia Europeană a lansat Pactul verde european prin care se propune ideea primului continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050. Pentru aerul curat, de care ne vom bucura cu toții, costurile vor fi suportate în mare măsură de comunitățile ale căror economii sunt monoindustriale, bazate pe activități masiv poluante. Nedreptatea concentrării costurilor tranziției în sarcina unor comunități restrânse este inacceptabilă. Astfel, în 2020 Comisia Europeană a constituit Mecanismul pentru tranziție justă menit să asigure echilibrul tranziție către o economie neutră prin respectarea principiului „nimeni nu este lăsat în urmă”. Printre principalele regiuni vizate de acest ajutor financiar sunt regiunile carbonifere.
Mecanismul pentru tranziție justă va mobiliza investiții de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 din bugetul Uniunii Europene, cofinanțat de statele membre și prin contribuții de la Banca Europeană de Investiții și din programul InvestEU. În propunerea Comisiei Europene, mecanismul este alcătuit din trei elemente:
Pilonul 1: Fondul pentru tranziție justă – va fi inclus în Politica de Coeziune și va avea alocate 17,5 miliarde euro, din care 1,95 miliarde vor fi alocați României. Fondul este destinat regiunilor unde un număr semnificativ de persoane lucrează în industria minieră sau unde funcționează industrii cu emisii mari de gaze cu efect de seră: Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Galați și Prahova. FTJ va putea fi folosit pentru a susține dezvoltarea competențelor adaptate la piața muncii și susținerea IMM-urilor, dar și pentru noi oportunități economice care să creeze locuri de muncă în aceste regiuni. De asemenea, FTJ este menit să susțină investiți pentru tranziția către energia curată, de exemplu pentru creșterea eficienței energetice. Pentru a accesa acest fond, cele șase județe au elaborat fiecare câte un plan teritorial pentru o tranziție justă (PTTJ). Documentele prezintă etapele procesului de tranziție, regiunile cele mai afectate, impactul asupra tuturor domeniilor de activitate, proiectele preconizate și modul în care vor fi asigurate participarea, monitorizarea și evaluarea întregului proces.
Pilonul 2: Schemă dedicată InvestEU – pentru a mobiliza până la 45 miliarde de euro în investiții private dedicate acestor regiuni. De exemplu, poate fi vorba despre proiecte pentru decarbonizare, diversificarea economică a regiunilor, energie, transport și infrastructură socială.
Pilonul 3: Instrument al Băncii Europene de Investiții – pentru împrumuturi pentru sectorul public care va mobiliza între 25 și 30 de miliarde euro pentru investiții în infrastructură de energie și transport, rețele de termoficare sau renovarea clădirilor.