Schimbările climatice și declinul biodiversității sunt două dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent atât oamenii, cât și natura. Aceste crize se împletesc și trebuie abordate în mod integrat. În paralel, soluțiile propuse pentru a aborda una dintre aceste crize nu ar trebui să contribuie la agravarea celeilalte.
Accelerarea procesului de decarbonizare și de reducere a dependenței de combustibili fosili a condus la identificarea de soluții diverse la nivel național, atât prin elaborarea noului cadru strategic pentru decarbonizare, Capitolul RePowerEU, cât și prin amplificarea proiectelor de producție a energiei din surse regenerabile a companiilor de stat din sectorul energetic.
Hidroelectrica a anunțat recent că planifică dezvoltarea unui proiect eolian de peste 300 MW amplasat pe terenurile din zona Grindul Chituc, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS). Realizarea proiectului este fundamentată pe reforma cadrului de reglementare și funcționare a Agenției Domeniilor Statului, cuprinsă în noua versiune a Capitolului RePowerEU conține o propunere de reformă a cadrului de reglementare și funcționare a acestei instituții având ca obiectiv înlesnirea utilizării terenurilor neproductive sau degradate pentru construcția de noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile.
Ca reacție la acest anunț, peste 20 de organizații de mediu au solicitat printr-o scrisoare deschisă ministerelor Mediului, Energiei, Agriculturii și Investițiilor să nu permită dezvoltarea acestui proiect în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Organizațiile consideră inoportună amplasarea parcului eolian în interiorul ariilor naturale protejate și pe o zonă tampon radială de 3-10 km în jurul acestora și cu atât mai mult pe Grindul Chituc, care reprezintă una dintre zonele cele mai importante din punct de vedere al avifaunei.