Activiștii de mediu, cetățenii și experții care monitorizează și raportează aceste probleme sunt supuși la presiuni din partea autorităților române și se confruntă cu intimidări în mass-media, precum și cu sancțiuni financiare la care instanțele de judecată închid ochii.
„Într-un stat de drept, ignorarea hotărârilor instanțelor de judecată nu poate fi tolerată, mai ales atunci când vine vorba de agenții de protecție a mediului ale căror decizii mutilează natura. Sesizăm astăzi Comisia Europeană pentru ca aceste instituții să reflecteze asupra obligațiilor lor și să acționeze în conformitate cu legile și deciziile justiției. De asemenea, trebuie să ne amintim pericolul în care se află ecosistemele noastre fragile și cum nu putem combate schimbările climatice secând și mai multe râuri, și nici punând pumnul în gura ONG-urilor sau simplilor cetățeni care contestă astfel de decizii”, declară Ioana Ciută, președinta Bankwatch România.
„Derapajele pe care le semnalăm Comisiei denotă inconștiență din partea autorităților române. România are obligația legală de a renatura sute de kilometri de cursuri de apă, nu să le betoneze. Iar fermele avicole trebuie regândite în contextul gripei aviare într-un moment când acest virus a suferit mutații care facilitează deja transmiterea la oameni și declanșarea unei pandemii brutale cu o rată de mortalitate de zeci de ori mai mare decât COVID-19. Or, planul de extindere abator păsări aparținând SC Agricola Internațional SA Bacău este tocmai în interiorul unei arii protejate pentru specii de păsări. Adică un risc iminent și inutil de a răspândi virusuri către animalele sălbatice și oameni”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green.
În cazul Agricola Internațional Bacău – Abator, cetățeni grav afectați de încălcarea legilor de către instituțiile a căror rațiune de a fi este tocmai protejarea mediului și a oamenilor își caută singuri dreptatea, incriminând abuzurile din justiția română:
„În România, directivele europene care au în vedere protecția mediului sunt încălcate flagrant de autoritățile care ar trebui să le pună în aplicare, dar care, iata, contribuie la degradarea continuă a habitatelor speciilor protejate punându-le astfel în pericol existența și ducând totodată la scăderea calității vieții oamenilor din zonele rezidențiale! Extinderea abuzivă a unui abator în proximitatea unei arii naturale protejate și în mijlocul unei comunități de oameni, cu încălcarea distanțelor minime de protecție sanitară, înseamnă moarte lentă dar sigură”, avertizează Matei Tamboi.
„Deși România este țară membră a Uniunii Europene, cu greu se desprinde de cutumele statului comunist. Chiar dacă legile europene pentru protecția mediului au fost asumate și transpuse în legislația națională, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului și ai Gărzii Naționale de Mediu Bacău acționează parcă la comanda poluatorilor, ignorând legislația europeană de mediu și pe cetățenii acestei țări, provocându-le suferințe și traume iremediabile”, declară Lucian Tarcău.