Primii pași ai Clinicii juridice de mediu

Categorie: Clinica juridică pentru dreptul mediului Data postare: 25 January 2022

Prima clinică juridică pentru dreptul mediului din România organizată de societatea civilă și-a început activitatea la finalul lunii octombrie 2021. Până acum au fost identificate opt potențiale cazuri de încălcare a legilor de mediu, fapte care pun în pericol protecția biodiversității, dreptul la un mediu curat și transparența decizională.

După o perioadă relativ scurtă de activitate – 3 luni – și 3 întâlniri online, voluntarii activi ai clinicii, împreună cu coordonatoarea lor, avocata Cătălina Rădulescu, au identificat opt cazuri de posibile încălcări ale legislației de mediu. Acest lucru ne arată că există multe probleme de aplicare a legii de mediu, deși cazurile-simbol ale societății civile precum Roșia Montană, Defileul Jiului, protecția pădurilor sau infringement-urile comunitare pentru calitatea aerului, păduri sau proiecte energetice au demonstrat că mediul are o valoare incomensurabilă, mai mult decât aurul, megawații sau mobila produsă. 

Este bine de știut că mediul sănătos reprezintă un drept fundamental, garantat de Constituție și Convenții internaționale. Acesta este indisolubil legat de exercitarea altor drepturi fundamentale cum ar fi accesul la justiție și libertatea de exprimare, care presupun și obținerea informațiilor publice și posibilitatea de a participa la luarea deciziilor cu impact asupra mediului.

În multe rânduri, drepturile fundamentale nu sunt respectate chiar de instituțiile care ar trebui să impună măsuri pentru protecția lor. Agențiile de protecție a mediului sunt instituții care au competența legală de a reglementa proiecte potențial vătămătoare pentru mediu. Din scurta cercetare realizată de Clinica juridică, am constatat că site-urile APM sunt întrerupte săptămânal, chiar și de mai multe în aceeași săptămână. Site-ul este un instrument important de transparență și informare publică, unde pot fi găsite documentele eliberate de instituție pentru proiectele din toată țara. Site-ul este utilizat de profesioniști din toate domeniile, de la juriști, experți, cercetători, dar și activiști și cetățeni simpli, care doresc să se informeze în legătură cu un proiect de pe raza lor, de exemplu. Faptul că site-urile APM nu funcționează pune nenumărate piedici în activitatea acestor profesioniști și întârzie, în fapt, proiecte, acțiuni și decizii importante. În momentele de funcționare se întâmplă ca documentația relevantă care ar trebui să fie comunicată publicului fie nu este încărcată deloc, fie este încărcată la întâmplare și nu permite observarea acesteia în timp util. 

„De foarte multe ori activitățile avizate de APM, pun în pericol mediul, afectând habitate protejate de lege, dar și sănătatea oamenilor. Cetățenii au dreptul să consulte aceste documente, de aceea am depus la APM un memoriu cu privire la funcționarea site-urilor lor. Prin activitatea desfășură în cadrul clinicii, solicităm APM documentele necesare pentru a verifica dacă s-au respectat procedurile legale în decizia finală de eliberare a avizului de mediu. Aceștia ne trimit de obicei pe site-uri, care nu sunt funcționale. Consider că este important ca protejarea mediului să ia amploare în România, atât prin mici demersuri efectuate la nivel individual, cât și la nivelul autorităților de protecție a mediului, din oficiu sau la sesizarea acestora” sunt gândurile Luanei Galoiu, una dintre voluntarele clincii juridice.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Acesta este unul din numitorii comuni în toate cazurile identificate. Altul este faptul că proiectele sunt situate în arii naturale protejate. Cinci din cele opt situații se desfășoară în situri Natura 2000două exploatări minerale fără rapoarte de mediu corect elaborate (o exploatare de calcar și una de granit în Parcul Natural Nordul Gorjului de Vest),  un sat de vacanță cu construcții imense pe ultimele plaje virgine ale României, în Rezervația Delta Dunării, care este concomitent și patrimoniu UNESCO și parte a tratatului Ramsar, sau defrișări și construcția unui drum în loc de „lucrări de decolmatare a albiei râului” în Rezervația Defileul Crișul Repede. Cazurile sunt în diferite stadii de evoluție și ne-au fost aduse în atenție de societatea civilă locală sau le-am descoperit prin propriile cercetări. Clinica va aborda de anul acesta și subiecte precum emisii, protecția păsărilor, deșeuri sau păduri.

Clinica juridică a urmat cursului de dreptul mediului organizat în septembrie, la care au participat 20 de studenți și tineri profesioniști care doresc să exploreze justiția de mediu. Aceștia au trecut mai întâi prin bazele legislației de mediu – Constituția, Directivele Europene și transpunerea lor în legi naționale, legile pentru accesul la informații de interes public, dar și procedurile obligatorii și etapele de evaluare a impactului asupra mediului – precum acordul de mediu sau autorizația de mediu. Materialele de la curs pot fi consultate aici.